Blog banner MSTR over GPT5

Wat is GPT-5 en hoe kan jij je hierop voorbereiden?

Wat is GPT-5 en hoe kan jij je hierop voorbereiden?

Wat is GPT-5 en hoe kan jij je hierop voorbereiden?

De ontwikkelingen in Generative AI gaan nog steeds met een rap tempo en zeker nu we dichter bij de release komen van taalmodellen zoals GPT-5. Afgelopen jaar hebben we bij MSTR al volop geprofiteerd van de indrukwekkende vooruitgang in AI-modellen van onder andere Claude 3 van Anthropic en GPT-4 Turbo van OpenAI. Ook de open-source community wordt steeds sterker, met Meta’s nieuwe Llama 3 modellen. 

Momenteel zijn de ogen gericht op GPT-5. Wat kunnen we verwachten van GPT-5 en hoe kun je jouw bedrijf hierop voorbereiden? In deze blogpost duiken we dieper in op deze vragen en geven we concrete tips om deze ontwikkelingen te kunnen omarmen.

Wat is GPT-5?

GPT-5, een LLM (large language model) van OpenAI, is de opvolger van GPT-2, 3 en 4 en belooft een enorme verbetering te brengen. Hoewel de exacte releasedatum nog niet bekend is, gaan er geruchten dat we GPT-5 deze zomer kunnen verwachten. Echter heeft Sam Altman ook aangegeven dat ze GPT-5 met een “gradual approach" oftewel, een stapsgewijze manier willen uitrollen. Wat wel duidelijk is, is dat GPT-5 een dominante positie wil innemen ten opzichte van andere AI-modellen en onze verwachting is dat ze deze positie zeker gaan bemachtigen. 

Hoe kan ik GPT-5 gebruiken?

Momenteel is het nog niet mogelijk om GPT 5 te gebruiken. Het is daarentegen wel te verwachten dat de ChatGPT Plus subscribers hier toegang tot gaan krijgen binnen ChatGPT. Daarnaast verwachten wij (vanuit een development perspectief) dat er een API beschikbaar komt om het te koppelen met maatwerk oplossingen buiten ChatGPT.

Welke verbeteringen heeft GPT-5 ten opzichte van GPT-4?

De echte specifieke verbeteringen zijn nog niet uitgebracht maar zie hieronder de onderdelen die we in ieder geval kunnen verwachten:

 • Betere reasoning (slimmer) en geavanceerde mogelijkheden voor complexe taken.

 • Grotere context window (tekst die het kan verwerken). 

 • Betere geschiedenis (is momenteel al geïmplementeerd in ChatGPT). 

 • Beter in het genereren en analyseren van lange teksten.

 • Het beter begrijpen van foto’s, spraak en video’s (multimodality). 

AI agents in GPT-5

Naar verwachting zullen de AI-agents in GPT-5 een breed scala aan taken kunnen uitvoeren, variërend van het schrijven van teksten en het doen van onderzoek tot het analyseren van data en het schrijven van code. Om dit te bereiken, zullen de agents in staat moeten zijn om:

 • De gegeven instructies te begrijpen en te interpreteren;

 • Zelfstandig de benodigde informatie te verzamelen en te verwerken;

 • Complexe berekeningen en analyses uit te voeren;

 • De gewenste resultaten te genereren en te presenteren.


AI Agent framework

Een goed voorbeeld van een AI Agent waar deze 4 stappen worden toegepast is Devin, een AI programmeur die zelfstandig taken kan uitvoeren. 

Deze veelzijdigheid en zelfstandigheid zullen de AI-agents in GPT-5 onderscheiden van eerdere AI-modellen en opent tevens een wereld aan mogelijkheden voor bedrijven om processen te automatiseren en efficiënter te werken.

Hoe kan jij met jouw bedrijf je voorbereiden op GPT-5?

Om jouw bedrijf zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op deze ontwikkeling staan hieronder een aantal cruciale onderdelen uitgestippeld: 

 1. Wees proactief als bedrijf en wacht niet af.

 2. Ga te werk via het build/measure/learn principe.  

 3. Breng je cruciale bedrijfsprocessen in kaart.

 4. Analyseer welke data je allemaal bezit.

 5. Bekijk waar AI impact op heeft zowel positief als negatief.

 6. Ontdek waar de meeste waarde te behalen is binnen je processen? 

 7. Begin met kleine projecten en experimenten en bouw deze op een stapsgewijze manier uit.

Moet je nog wachten met een AI oplossing?

Door vandaag te starten met het bouwen van jouw AI-oplossing, leg je een solide basis die alleen maar beter zal worden wanneer krachtigere modellen zoals GPT-5, en in een later stadium GPT-6, eraan gekoppeld worden. 

Door nu al aan de slag te gaan met AI, doe je waardevolle ervaring op en kom je belangrijke inzichten tegen die je enorm veel tijd gaan besparen. Je leert werken met technieken zoals prompt engineering en de RAG-methode (Retrieval Augmented Generation), essentiële onderdelen binnen de wereld van AI.

De rol van MSTR als AI-partner

Bij MSTR zijn we experts op het gebied van AI-oplossingen voor bedrijven. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en bereiden ons goed voor op de komst van GPT-5. Een van onze best practices is dat je breder en verder moet kijken dan wat momenteel met de technologie mogelijk is. Onze AI experts bouwen en ontwikkelen met de gedachte dat de modellen alleen maar sneller en slimmer gaan worden. 

Als AI experts begeleiden we bedrijven bij de implementatie van GPT-5 en andere AI-technologieën. We brengen jouw specifieke uitdagingen en kansen in kaart en ontwikkelen een op maat gemaakte AI-strategie. Daarbij staat kennisdeling en samenwerking centraal.

Conclusie GPT-5

GPT-5 belooft een ware revolutie teweeg te brengen in de wereld van AI. Met de integratie van AI-agents en geavanceerde mogelijkheden voor tekstgeneratie en redenatie, biedt het ongekende kansen voor bedrijven om processen te automatiseren en efficiënter te werken.

Het is nu het moment om in actie te komen en je bedrijf voor te bereiden op de komst van GPT-5. Experimenteer met AI, breng je data en processen in kaart en ontwikkel een duidelijke AI strategie. Als AI-expert staat MSTR klaar om je hierbij te ondersteunen.

Wil je weten wat GPT-5 voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met onze AI-experts voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Author Tom Koopman
Tom Koopman

Co-founder

MSTR generative AI specialist
MSTR generative AI specialist

Op zoek naar een AI specialist?

Op zoek naar een AI specialist?

Op zoek naar een AI specialist?

Plan een gesprek en ontdek hoe MSTR je bedrijf kan transformeren.

Plan een gesprek en ontdek hoe MSTR je bedrijf kan transformeren.

Plan een gesprek en ontdek hoe MSTR je bedrijf kan transformeren.

© 2024 Innovation Factory B.V.

admin@mstr.nl
KVK: 90710215
BTW: NL865423775B01

© 2024 Innovation Factory B.V.