Blog banner MSTR over Data veiligheid en AI

Data veiligheid & AI: Bescherm je bedrijf met de juiste tools

Data veiligheid & AI: Bescherm je bedrijf met de juiste tools

Data veiligheid & AI: Bescherm je bedrijf met de juiste tools

Nu generative AI steeds meer wordt gebruikt in zowel ons dagelijkse als zakelijke leven, is het beschermen van de data een belangrijk onderdeel. Slimme modellen zoals GPT-4, GPT-4 Turbo en Claude 3 maken steeds meer use cases mogelijk, maar hoe bescherm je de data van je bedrijf en je klanten bij het gebruik van AI? 


Als je niet oppast met het gebruiken van tools zoals ChatGPT en Gemini kan het zomaar gebeuren dat de gesprekken en data die jij in het systeem stopt gebruikt worden om de modellen van bedrijven zoals OpenAI en Google te trainen. Hoe waarborg je veilig gebruik van deze oplossingen en welke cloudopslag kan je hiervoor gebruiken?

Verschillende cloud opslag mogelijkheden voor generative AI oplossingen

Maatwerk AI oplossingen met Microsoft Azure

Hoewel generieke AI-tools zoals ChatGPT voor veel use cases interessant kunnen zijn, lopen veel bedrijven tegen de limitaties van deze tools aan. Als het op sectorspecifieke oplossingen aankomt, moet je als bedrijf al snel denken aan maatwerk software. 

Door oplossingen in code te schrijven heb je meer zeggenschap over belangrijke onderdelen binnen een generative AI oplossing, een voorbeeld hiervan is dat je binnen ChatGPT geen inzicht hebt in hoe er wordt gezocht tussen documenten. Terwijl je met het schrijven van eigen code hier wel zeggenschap over hebt.

Waarom Azure AI?

Deze omgeving biedt dezelfde dataveiligheid die men verwacht van toepassingen zoals Outlook of Word, een standaard in het Nederlandse bedrijfsleven. Dataveiligheid is een topprioriteit van deze bedrijven en dit is in de ontwikkelingen van generative AI een belangrijk onderdeel. 

Zo kun je met jouw bedrijf waarborgen dat dataveiligheid verzekerd is voor al je oplossingen. Het biedt niet alleen een veilige haven voor jouw gegevens, maar ook de flexibiliteit om je AI-oplossingen naadloos en op maat te integreren. Zo kan je bijvoorbeeld op Azure tegenwoordig ook gebruik maken van het “Mistral Large model” van Mistral, een Europese large language model (LLM) met veel potentie.


Azure OpenAI gebruik door MSTR generative AI oplossingen

Data binnen Europa met je AI oplossing

Binnen Azure kan je de datastromen binnen Europa houden, wat voor veel bedrijven qua dataveiligheid een belangrijk onderdeel is. Zeker als het gaat om AVG wetgeving en persoonsgevoelige informatie. Voor het veilig gebruik van Azure en bedrijfsgevoelige informatie is het verstandig om een generative AI Expert in te schakelen. 

Tips voor veilig gebruik van generative AI

Wij zien dat veel bedrijven onwetend zijn over hoe ze veilig om moeten gaan met deze nieuwe ontwikkelingen zoals ChatGPT. Mocht je geen gebruik maken van de ChatGPT teams versie (die tevens volledig data veilig is), zorg er dan voor dat werknemers de volgende maatregelen nemen bij het gebruiken van ChatGPT:

Data privacy & security tips voor het werken met ChatGPT

Daarnaast kan je deze tips gebruiken om meer grip te krijgen op de dataveiligheid binnen je bedrijf:

  • Begrijp de technologie: Verdiep je in de AI-tools die je gebruikt. Weet welke data wordt ingezet en ken de beperkingen.

  • Log je data: Houd bij welke data je invoert en welke resultaten eruit komen. Deze informatie is cruciaal voor het waarborgen van je data veiligheid.

  • Controleer en autoriseer: Wees kritisch over wie toegang heeft tot gevoelige documenten en data binnen je AI-tools.

  • Train je team: Zorg ervoor dat je werknemers weten hoe ze veilig met AI-technologieën om moeten gaan.

  • Monitoren is key: Wees scherp op hoe AI wordt gebruikt binnen je organisatie.

Generative AI biedt mogelijkheden in veel verschillende aspecten. Hoewel de bekende tools zoals ChatGPT en Gemini voor veel use cases interessant zijn, kan een stuk maatwerk voor sectorspecifieke oplossingen nog veel meer potentie bieden. 

Hierbij is het wel van essentieel belang dat je dit op een veilige manier doet, met platformen zoals Microsoft Azure. Om er zeker van te zijn dat jouw data veilig wordt gebruikt en opgeslagen, is het verstandig om een generative AI Consultant in te schakelen.

Author Silas Muiderman
Silas Muiderman

Co-founder

MSTR generative AI specialist
MSTR generative AI specialist

Op zoek naar een AI specialist?

Op zoek naar een AI specialist?

Op zoek naar een AI specialist?

Plan een gesprek en ontdek hoe MSTR je bedrijf kan transformeren.

Plan een gesprek en ontdek hoe MSTR je bedrijf kan transformeren.

Plan een gesprek en ontdek hoe MSTR je bedrijf kan transformeren.

© 2024 Innovation Factory B.V.

admin@mstr.nl
KVK: 90710215
BTW: NL865423775B01

© 2024 Innovation Factory B.V.